Home>Groep 3>Kern 2: letters n, t, ee, b, oo

Kern 2: letters n, t, ee, b, oo

donderdag 4 oktober 2018

In kern 2 leren de kinderen de volgende vijf letters: n, t, ee, b en oo.
Sommige kinderen verwarren de b met de d (de d wordt in kern 3 geleerd). De kinderen leren daarom nu al als geheugensteuntje dat de b eruitziet als een been dat tegen een bal schopt. Eerst komt het been, dan de bal.

Kinderen die werken met zon-materialen, oefenen het lezen van:

  • eenvoudige samengestelde woorden zoals zakdoek;
  • woorden van één lettergreep die beginnen met twee medeklinkers, zoals kroon;
  • woorden van één lettergreep die eindigen op twee medeklinkers, zoals laars;
  • eenvoudige verkleinwoorden, zoals visje, boompje en tuintje.

Speelleesset

Spelen en lezen, gaat dat samen? Met de Speelleesset van Veilig leren lezen wel. Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag met extra oefeningen in lezen en spellen. Bijvoorbeeld met het Zoemspel, Spaarspel, Bijenkorfspel of met Letters rollen. De kinderen passen de nieuw geleerde letters direct toe in de spellen. De kinderen gaan vanaf deze kern hier mee werken. Lees en kijk hier meer over op de pagina speelleesset!

speelleeset

Tips voor spelletjes bij kern 2

Wie maakt de meeste woorden?

Speel een leuk spel met de letters die uw kind al kent. Maak letterkaartjes van stukjes karton van twee bij twee centimeter. Schrijf op elk kaartje een letter. Leg de kaartjes met de achterkant naar boven op tafel. Geef iedere speler pen en papier. Pak een zandloper of eierwekker. Het spel kan nu beginnen. Een kind mag vijf letters omdraaien. Als daar geen klinker bij is, mag het extra kaartjes omdraaien totdat i, aa , e, ee, of oo gevonden is. Laat het kind de letters benoemen. Draai daarna de zandloper om of stel de eierwekker in op drie minuten. Geef de spelers de opdracht zo veel mogelijk woorden op te schrijven. Als de tijd om is, stopt iedereen met schrijven. De spelers wisselen nu hun blaadjes uit. Ze lezen en beoordelen elkaars woorden. Ieder goed woord is een punt waard. Hoeveel woorden kunnen de spelers binnen de gegeven tijd maken?

Welke andere woorden kun je maken van de letters? (niveau zon)

Vraag uw kind een zo lang mogelijk woord te bedenken en schrijf dit zelf op. Bijvoorbeeld: voetbalveld. Alle spelers proberen nu zo veel mogelijk nieuwe woorden te maken met dit woord:(voetbal, veld, bal, voet, lat, bol, enzovoorts.) Wie maakt de meeste woorden? Wissel het bedenken van woorden af.

Leesseries maantjes, zonnetjes, sterretjes

Zelf een boek lezen, dat is wat kinderen willen in groep 3. Naast de leesboekjes die bij de kernen horen, zijn er leesseries ontwikkeld bij Veilig leren lezen om kinderen veel te kunnen laten lezen op hun eigen niveau. Bij iedere kern zijn extra leesboeken beschikbaar op maan-, zon- en sterniveau.

Download de brochure Leesseries bij Veilig leren lezen

Leesvoorkeur

Als beginnende lezer moeten kinderen van alle soorten boeken en schrijfstijlen kunnen proeven. Alleen op die manier ontwikkelen ze hun leesvoorkeur optimaal. En als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, zijn beginnende lezers niet meer te stoppen. Met het grote aanbod leesboeken van Veilig leren lezen is de leeshonger van iedere lezer te stillen. De beste stimulans om te lezen, is plezier in lezen!

Gerangschikt op kern of op niveau

Net als de methode Veilig leren lezen zijn de leesseries ingedeeld per kern. Per kern kunt u een boekenpakket met maantjes, zonnetjes, sterretjes en een voorleesboek aanschaffen.

leesboekjes

Wilt u liever boekjes op hetzelfde leesniveau? Dat kan. De leesseries zijn ook verkrijgbaar in pakketten op leesniveau.