Home>Groep 3>Veilig Leren Lezen: kern start

Veilig Leren Lezen: kern start

woensdag 30 augustus 2017

Veilig Leren Lezen: kern start

Kern start: letters i, k, m, s

In deze kern leert uw kind de letters i, k, m, s. Ook leert uw kind met die letters korte woordjes te maken en lezen zoals: ik, kim en mis. Daarnaast leren de kinderen onder meer het verschil tussen leesletters en schrijfletters, de betekenis van nieuwe woorden, samen een verhaal lezen en praten over een verhaal, regels voor het voeren van een gesprek en afspraken die gelden bij zelfstandig werken.

Verschillen tussen kinderen

Er zijn grote verschillen tussen wat kinderen kennen en kunnen als ze groep 3 binnenkomen. In de eerste twee weken heeft de leerkracht van uw kind de gelegenheid om te achterhalen wat elk kind al kent en kan. Kent uw kind al alle letters? Dan kan de leerkracht aan het eind van de kern een woordleestoets afnemen. Daaruit blijkt of uw kind ook vlot en correct woordjes kan lezen. Als dat zo is én tijdens de lessen blijkt dat uw kind gemotiveerd aan het werk kan blijven, kan de leerkracht ervoor kiezen om uw kind vanaf kern 1 materialen met een hoger leesniveau aan te bieden.

Tijdens de kern start werken alle kinderen nog met dezelfde materialen, maar kunnen de kinderen die veel letters kennen bepaalde taken op een hoger niveau uitvoeren. Kinderen die juist moeite hebben met leren lezen krijgen extra instructie en begeleiding tijdens het oefenen, zodat ook zij de doelen voor eind groep 3 zullen halen.