Home>Nieuws>De Koningsspelen 2018: een gezond en sportief feest!

De Koningsspelen 2018: een gezond en sportief feest!

dinsdag 3 april 2018

De Koningsspelen zijn een idee en initiatief van Richard Krajicek als lid van het toenmalige Nationaal Comité Inhuldiging ten behoeve van de feestelijkheden omtrent de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terug kerend evenement, altijd op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag.
In 2018 is dit op vrijdag 20 april.
In 2019 zal hier in verband met Goede Vrijdag van worden afgeweken; de Koningsspelen zullen dan een week eerder worden gevierd op vrijdag 12 april 2019.

De Koningsspelen zijn een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en hebben het doel te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Wij willen met de Koningsspelen bijdragen aan een verbonden, sportieve en gezonde samenleving.

Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het  Koningsontbijt en de Koningssportdag. Het  gezamenlijke Koningsontbijt en Koningssportdag vinden plaats om aan alle kinderen én hun ouders de boodschap mee te geven dat samen goed ontbijten en actief bewegen heel belangrijk zijn voor de gezondheid. Bij de samenstelling van het gezamenlijke Koningsontbijt kiezen wij voor een gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen. De kinderen moeten hiermee genoeg energie krijgen voor het sportieve deel van de Koningsspelen.
De invulling van de Koningssportdag is de vrije keuze van de deelnemende scholen en gemeenten.
De organisatie van de Koningsspelen vraagt van gemeenten een ondersteunende rol. De Koningssportdag wil duidelijk maken dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.

Om de Koningsspelen ieder jaar weer mogelijk te maken, hebben wij de hulp nodig van  scholen, maatschappelijke instellingen, gemeenten, sportverenigingen en het Nederlandse bedrijfsleven. Onze partners realiseren zich dat hun ondersteuning ten behoeve is van de Koningsspelen en kiezen hierbij voor een bescheiden uitstraling, passend bij het onderwijs en het Koninklijk Huis.

De Koningsspelen worden ook dit jaar georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.