Home>Nieuws>STAKING op 5 oktober

STAKING op 5 oktober

vrijdag 15 september 2017

STAKING op 5 oktober

Op donderdag 5 oktober zal door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland worden gestaakt. Zij willen dat in het regeerakkoord extra geld wordt vrijgemaakt voor eerlijke en rechtvaardige salariëring en minder werkdruk in het primair onderwijs.

De staking op 5 oktober betekent dat op veel plekken in Nederland de scholen dicht blijven. Ook onze school is 5 oktober gesloten!.
Met extra geld willen we dat de salarissen in het primair onderwijs worden verhoogd en de werkdruk wordt verlaagd. We willen immers ook in de toekomst genoeg goede en gemotiveerde leraren voor de klas hebben staan.

1,4 miljard

De enige manier om de staking af te wenden, is dat er voor 5 oktober 1,4 miljard euro wordt toegezegd door de formerende partijen of het nieuwe kabinet als dat er in de tussentijd is. ,,Er moet 900 miljoen bij komen voor salarissen en 500 miljoen om de werkdruk te verlichten”, zegt Jan van de Ven, leraar op een basisschool in Overloon en een van de initiatiefnemers van PO in actie, een landelijke beweging van 43.000 juffen en meesters die begin dit jaar begon te protesteren tegen de lerarensalarissen en werkdruk op basisscholen.

Volgens de leraren is dat hogere salaris nodig, omdat de lonen in het basisonderwijs een stuk lager liggen dan in het voortgezet onderwijs of bij andere hbo-banen. ,,We vragen geen gouden toiletten of dure leaseauto’s, we vragen gewoon om redelijkheid, om wat nodig is.”

Als er ook na 5 oktober niet aan de eis wordt voldaan, volgen er meer acties. Welke dat zijn, is nog niet besloten.

,,Het water staat ons zwaar aan de lippen. Het is moeilijk om mensen te vinden voor het basisonderwijs. We zijn zwaar verwaarloosd.”

Premier Mark Rutte heeft beloofd dat het nieuwe kabinet extra geld voor lerarensalarissen vrij maakt. Het is niet bekend hoe veel. Van de Ven: ,,Een fractie van 900 miljoen is niet genoeg.’’

Voor stakende leraren wordt op donderdag 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag een manifestatie gehouden.