Home>Nieuws>Uitnodiging lezingen hoogbegaafdheid

Uitnodiging lezingen hoogbegaafdheid

maandag 6 maart 2017

In het kader van de week van de hoogbegaafdheid, die dit jaar plaats vindt van 11 t/m 19 maart, organiseert Pharos Stedendriehoek een tweetal lezingen over dit boeiende onderwerp. Beide avonden zijn toegankelijk voor een ieder die meer wil weten over het onderwerp, die hoogbegaafde kinderen heeft/kent, die “uniek zijn” een warm hart toedraagt; kortom voor iedereen!

Pharos is een landelijke oudervereniging voor ouders van hoogbegaafde kinderen. De vereniging stelt zich ten doel hoogbegaafde kinderen een mooi platform te bieden om op laagdrempelige wijze met gelijkgestemde kinderen om te gaan. Tevens biedt zij een plek voor ouders om gesprekken met andere ouders aan te gaan, vragen te (laten) beantwoorden en tips uit te wisselen.

Rondom hoogbegaafdheid heerst nog altijd een sfeer van taboe, onbegrip en vreemde ideeën. Om meer aandacht te genereren voor wat hoogbegaafdheid nu werkelijk inhoudt, worden er in de, jaarlijks terugkerende en nationaal aangepakte, week van de hoogbegaafdheid meerdere activiteiten gepland.

Op maandag 13 maart 2017 komt dr. Joyce Gubbels van de Radboud Universiteit in Nijmegen een lezing verzorgen.

Zij is onlangs gepromoveerd na een onderzoek naar de ontwikkeling van verschillende vaardigheden van kinderen op de basisschool (bovenbouw).
IQ testen meten vooral analytische vaardigheden, maar om daadwerkelijk een succesvolle leerling te worden zijn ook creatieve en praktische vaardigheden nodig. Op school zijn analytische vaardigheden het meest nodig, de kinderen die hier hoog op scoren worden dus het vaakst geselecteerd voor bijv. een plusklas. Creatief ( of dubbel-) begaafde kinderen worden vaak niet opgemerkt, terwijl zij erg veel baat lijken te hebben bij toegang tot plusklassen e.d..
Dr. Gubbels zal alles haarfijn uiteen zetten en vertellen wat de conclusies zijn die we kunnen trekken uit haar onderzoek.

Plaats: Joppeschool, Joppelaan 73A Joppe
Start: 20.00 uur school open om 19.30 uur
Koffie en thee zijn gratis
Aanmelden via: pharosac@outlook.com, vrije toegang

 

Donderdag 16 maart Is Suzanne Buis te gast.

In 2014 verscheen ‘Mijn hoogbegaafde kind en ik’ van Suzanne Buis bij Uitgeverij Nanda, met interviews met ouders van hoogbegaafde kinderen en met tips van deskundigen. Voor Suzanne was het bijzonder om met de ouders over hoogbegaafdheid te praten, omdat ze zelf hoogbegaafd is. Ze vindt het fijn als meer mensen weten wat dat inhoudt en dat het soms onhandig is als je anders denkt en dingen anders begrijpt.

Via scholen, bibliotheken en verenigingen spreekt Suzanne voor een publiek van vooral ouders en leerkrachten. De lezingen gaan in op de (zeer herkenbare) emotionele aspecten.
Suzanne Buis schreef meer voor volwassenen. Bij het jongere publiek (8-12 jaar) is Suzanne bekend van haar serie over Lizzy en over Floortje Bellefleur. Ze heeft veel boeken vertaald, onder andere van Deltora en De Glitterclub. Over hoogbegaafdheid schreef ze voor kinderen het boek over de dromende denker Wouter: ‘Lekker slim’.

Verder schrijft Suzanne voor websites en tijdschriften, ze geeft workshops over schrijven en over hoogbegaafdheid (ook voor kinderen) en ze is coach: als ‘de gedachtenschenker’ helpt ze je om goed te werken als schrijver. (www.suzannebuis.nl)
De avondvullende lezing zal dieper ingaan op de heftige emoties die hoogbegaafde kinderen kunnen laten zien. Er zal een interactief deel zijn en ze zal suggesties doen om de communicatie tussen ouders en kinderen te helpen verbeteren.

Plaats: Joppeschool, Joppelaan 73A Joppe
Start: 20.00 uur school open om 19.30 uur
Aanmelden via : pharosac@outlook.com o.v.v. pharos lidnummer (niet-leden betalen een toegangsprijs van 2,50 euro, leden gratis)

Er zal mogelijkheid zijn boeken van Suzanne aan te schaffen. Pinnen is niet mogelijk! Koffie en thee zijn gratis.

We hopen op heel veel geïnteresseerden, zodat alle (hoog-) begaafde kinderen op een klein beetje meer begrip kunnen rekenen.