Home>Groep 1/2a>Waterpokken

Waterpokken

woensdag 21 maart 2018

Bij enkele kinderen in de groepen 1 en 2 heerst waterpokken.
De kinderen mogen met waterpokken wel gewoon op school komen, behalve als ze er echt niet fit van zijn of dat ze allemaal open blaasjes hebben waar vocht uit komt. Dit laatste in verband met de hygiëne.

Waterpokken zijn besmettelijk voordat ze uitbreken, dus kinderen weren heeft weinig zin.

Wat is het?

Waterpokken ontstaan door een virus. De meeste mensen krijgen als kind waterpokken. Het is meestal een onschuldige kinderziekte. Waterpokken beginnen meestal met koorts en niet lekker voelen.

Andere klachten zijn: 

 • Na 1 of 2 dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes. 
 • De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken. 
 • De blaasjes worden korstjes. 
 • De blaasjes kunnen op het hele lichaam zitten. 
 • Ze zitten vooral op het lijf, het gezicht en tussen de haren. 
 • Soms zitten de blaasjes ook in de mond. Dit kan erg pijnlijk zijn.

De klachten duren ongeveer tien dagen. Het kind blijft levenslang immuun. Het virus blijft wel in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Besmetting

Het virus zit in de keel en neus van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht van de blaasjes, door het aanraken van het vocht kunt u ook besmet raken.

Waterpokken zijn heel besmettelijk: al 2 dagen vóórdat de rode bultjes te zien zijn op de huid, totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken.

Wat kunt u doen? 

 • Ventileer de ruimte goed door ramen en deuren op een kier te zetten. 
 • Pas de hygiëneregels: handen wassen, hoesten en niezen, desinfecteren, schoonmaken van deze richtlijn goed toe. 
 • Laat het kind zichzelf niet krabben. 
 • Houd de nagels van het kind kort. 
 • Laat kinderen met waterpokken niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.

Toelaten of weren?

Een kindcentrum hoeft kinderen met waterpokken niet te weren.

Opmerkingen

De meeste mensen in Nederland hebben ooit waterpokken gehad. Wanneer dit niet het geval is bij een zwangere vrouw, dan kan zij ernstige complicaties oplopen bij besmetting met het virus. De baby in de buik kan eveneens ernstige afwijkingen ontwikkelen, met verhoogd risico op een miskraam.

Melding bij de GGD

Waterpokken is een meldingsplichtige ziekte op basis van artikel 26 Wet publieke gezondheid, wanneer er twee personen of meer binnen twee weken waterpokken hebben.